Thursday, 31 January 2013

Ayam Kapitan

BAHAN-BAHAN : 

3 ketul paha ayam
200 gm pes kapitan
200 ml sup ayam
200 ml santan
2 biji ubi kentang - belah 4 atau ikut suka masing2
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa

             ***

CARA MEMBUATNYA :

  1. Didihkan santan bersama daun limau purut hingga pekat.
  2. Masukkan pes kapitan dan kacau hingga sebati.
  3. Tuang sup ayam, ubi kentang dan ayam. Masak hingga ayam empuk.
  4. Bubuh garam sesedap rasa. Gaul sekata sampai kuah jadi agak pekat.
  5. Tadaaa.. dah siap :))

senang & cepat & sedap

Selamat mencuba u olls!





Wednesday, 30 January 2013

Success

'The harder you work...
the luckier you get.'

ini semut terlampau!!

***

'To be a winner,
all you need to give is all you have.'

The winner is.. you :)

Bela Hamster kat Blog

Tadi visit satu blog ni. Tiba-tiba terjumpa ikan dlm kolam. Eh.. boleh bagi makan la.. Dah klik2 bagi makan baru terpikir. Dari bagi makan ikan dia baik aku bela sendiri. Dah google jumpa la website ni yang binatang dia cute. Heheh.. Jom try Bela binatang kat blog u olls sendiri ok.. :)

Aku tak mau dok dalam dunia maya!!





Tuesday, 15 January 2013

Euro Truck Simulator 2

Dulu masa-masa tak de benda nak buat, orang selalu layan Facebook, chatting2, tweetting2 tapi aku rasa ada 1 benda baru yang korang mesti try ke'ohsem'man nye.. Once I try, I love it! I've master it. Seriously the best game ever. Here is some of the 'ohsem' part. Watch this :))


This is awesome yo'll!!

Muara Hati - OST Adam dan Hawa

Lagu : Muara Hati
Penyanyi :  Dato' Siti Nurhaliza & Hafiz

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia

Ku percaya ke mana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersenandung
Takkan terpisah hati

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu

Aku ada kerna engkau ada
Tercipta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku petunjuk padamu
Ke mana pun kan pasti kembali

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (Merasuk dalam hati)
Cinta...




Resipi Pilihan : Udang Goreng Rangup

Bahan-bahan nye ialah :

  • 500g udang yg segar-segar di beli kat pasar pagi-pagi.
  • 1 cawan tepung tempura boleh beli kat pasar raya atau buat sendiri ikut resipi sendiri hehe.
  • 1/2 cawan air nak guna air masak pun boleh.
  • 1 cawan serbuk roti 
  • 1 biji limau nipis untuk cuci udang. Tak nak pun tak ape.
  • Minyak untuk menggoreng.

Cara-cara membuat :
  1. Buangkan kulit udang. Tinggalkan bahagian ekor untuk nampak cantik dan orang kenal "itu udang" bila goreng nanti. Basuh dengan limau nipis dan tuskan.
  2. Bancuhkan tepung tempura dengan air sedikit demi sedikit. Jangan terlalu cair supaya senang melekat pada udang.
  3. Celupkan udang ke dalam bancuhan tempura dan golekkan dalam serbuk roti.
  4. Goreng dengan api sederhana.
  5. Boleh dihidangkan dengan salad atau sos cili. 
Selamat mencoba!!

Selamat tinggal kawan2

Pastikan halal baru beli!!


Friday, 11 January 2013

Locked Out of Heaven??

Song : Locked Out of Heaven
[by Bruno Mars]

1,2,1,2,3
Oh yeah yeah
Oh yeah yeah yeah
Ooh!
Oh yeah yeah
Oh yeah yeah yeah
Ooh!
Never had much faith in love or miracles
Never wanna put my heart on the line.
But Swimming in your world is something spiritual
I'm born again every time you spend the night
Cause your s** takes me to paradise
Yeah your s** takes me to paradise
And it shows, yeah yeah yeah
Cause you make me feel like, I've been locked out of heaven
For too long, for too long
Yeah you make feel like, I've been locked out of heaven
For too long, for too long
Oh yeah yeah yeah
Ooh!
Oh yeah yeah
Oh yeah yeah yeah
Ooh!
You bring me to my knees
You make me testify
You can make a sinner change his ways
Open up your gates cause I can't wait to see the light
And right there is where I wanna stay
Cause your s** takes me to paradise
Yeah your s** takes me to paradise
And it shows, yeah yeah yeah
Cause you make me feel like, I've been locked out of heaven
For too long, for too long
Yeah you make feel like, I've been locked out of heaven
For too long, for too long
Oh oh oh oh, yeah yeah yeah
Can I just stay here
Spend the rest of my days here
Oh oh oh oh, yeah yeah yeah
Can I just stay here
Spend the rest of my days here
Cause you make me feel like, I've been locked out of heaven
For too long, for too long
Yeah you make feel like, I've been locked out of heaven
For too long, for too long
Oh yeah yeah yeah
Ooh!
Oh yeah yeah
Oh yeah yeah yeah
Ooh!


Why always me??

Thursday, 10 January 2013

Dream Big Frenz!!

I wanna win the iPad Mini 16GB with #Churprise! There are more prizes to be won, find out at ChurpChurp! http://my.churpchurp.com/ska13/share/Churprise5-iPadMini

One of my goals this year is to own iPad Mini because I've fall in love with the design [oo ye? bukan ke semua bentuk iPad sama je?? hehe]

it's mine!!

Salah satu cara kita nak dapatkan apa yg diimpikan adalah dengan selalu menggambarkan impian kita dlm minda. InsyaAllah senang kita dapat. Let's try together ok. :))

Best Plan For U

Best Plan For U

Macam best je offer ni.. should i register this plan? Ooh my sis and her husband was the u-mobile user.. So why not?? hehe..

Wednesday, 9 January 2013

Thoughts are Things

" the power that signals success is the power of your mind. How to make life say YES instead of NO to your plans and your ambitions." by Napoleon Hill..

Pernah tak  terfikir apa yang ada di minda kita betul2 jadi kenyataan.  Tahu tak sebenarnya kuasa minda kita sangat kuat sehingga mampu menarik perkara2 sama ada positif atau negatif dalam hidup kita. Ibu-ibu selalu berpesan pada anak-anak contohnya "jangan main hujan, nanti demam." Sebab apa kita demam bila kita kena hujan? Adakah air hujan tu bahaya sampai kita tak boleh sentuh? sebenarnya ia cuma permainan minda kita tentang sesuatu perkara yg kita fikir. Baik yg kita fikir, baik lah jadinya. Buruk yg kita fikir, buruk lah jadinya. :))


amik gambar kena senyum macam ni :)

Friday, 4 January 2013

Introducing... M.P.B

M.P.B[multi-purpose Box] was inspired by my dad sebab dia suka buat sesuatu dari benda2 terbuang or terpakai. Secara tak langsung jadi perhatian pulak sebab ramai office-mate dia order kata boleh jimatkan ruang meja kat ofis. Macam-macam boleh simpan dan macam-macam design pulak boleh pilih. Senang kira custom made lah.. Ikut citarasa masing-masing.. Ni ada beberapa gambaq yang sempat di tangkap :)

ni la rupanya bila letak ats meja..
Saiz dan jugak panjang dan jugak lebar boleh ikut kesukaan masing-masing lah tapi boleh pilih saiz seperti yg tersedia kat bawah ni :))
  • Small : 20cm lenght x 15cm width x 25cm height
  • Kecil : 20cm panjang x 15cm lebar x 25cm tinggi
  • Large : 40cm l x 30cm w x 35cm h
  • Besar : 40cm p x 30cm l x 35cm t


Untuk tempah boleh lah email ok.. Harga pulak untuk yg kecik RM30. Yang besar RM50. Kalau nak ikut saiz sendiri harganya bergantung pd saiznye.. :))

Ce tengok.. Cute kan??






Wednesday, 2 January 2013

3. 2. 1. mula

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

menikmati keindahan alam..


Seluas sawah yg terbentang ni, macam tu la luasnya harapan utk kejayaan blog ni.. Macam tak dak kene mengena tp ada maksud tersirat disebaliknya.. Kenapa blog ni di tulis?? Before ni dah banyak pun account di 'create' sbb nak tulis sesuatu tp xpenah menjadi.. Hopefully yg ni jadi la.. So, jom ber'blogging'.. :))